Searchlight Logo
special_image

    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
Eye Matters
June 22, 2010

Some Q&A about contact lenses

In the past, spectacle corrections used to be the correction of choice.

With the advent of modern technology, people are now choosing contact lenses as an alternative or backup to spectacles, or eye surgery.{{more}}

Contact lens wear is on the increase in St. Vincent and the Grenadines, and as such a lot of questions arise in that regard.

Here are the most frequent questions that we have received on contact lenses:

1. Question: I have astigmatism. Can I wear contact lenses?

Answer: Of course you can! Over the last two years, improvements have been made on most contact lenses. Nearly everyone can now wear contact lenses. Soft toric lenses can correct astigmatism, a bifocal contact lens can correct presbyopia and more and more lenses are available for dry eye sufferers.

2. Question: Are contact lenses uncomfortable?

Answer: Not really! Initially there may be some slight discomfort, but after a short adaptation time, most people hardly notice that they have contact lenses on their eyes..

3. Question: Can contact lenses get stuck to my eye?

Answer: Again not really! Contact lenses are made to float on the surface of the eye. They do not stick to the eye. There is a story about a welder who accidentally fused contact lenses to his eyes. This is an unlikely story. Of course without proper care accidents can happen.

4. Question: How difficult is it to take care of contact lenses?

Answer: Contact lenses are very easy to take care of. You can use the one step system to clean and disinfect your lenses or you can eliminate cleaning altogether, by using daily disposables or 30 day extended wear contact lenses.

5. Question: Are contact lenses difficult to insert?

Answer: Just like riding a bike, initially it might appear difficult, but your eye care practitioner and staff will teach you very simple ways to insert and remove your contact lenses. Over 80 million people wear contact lenses.

6. Question: Can contact lenses pop out of my eye?

Answer: Again not really! In the olden days hard contact lenses used to do this, but today this is a rare occurrence.

7. Question: Am I too old for contact lenses?

Answer: Never! With the advent of bifocal contact lenses, toric contact lenses and contact lenses for dry eye sufferers this is a thing of the past. There is practically a contact lens for nearly every situation.

8. Question: I’ve heard that contact lenses can be very expensive?

Answer: That’s not true! Contact lenses can be even cheaper than a good pair of eyeglasses. Even disposable contact lenses do not cost much.

9. Question: I have nonprescription coloured contact lenses. Can I share them with others?

Answer: Never! Sharing contact lenses is an absolute no-no! This can lead to serious eye infections . Remember ! Contact lenses are medical devices. They are fitted by your eye care practitioner and are to be cleaned regularly with the appropriate solutions.

10. Question: Can I stretch the replacement interval of my disposable contact lenses?

Answer: It is very important to adhere to the directions of your eye care practitioner. Stretching the replacement interval of your disposable contact lenses can lead to problems. If you have any questions, contact your eye care practitioner.

Have a good week!

  • FacebookComments
  • ALSO IN THE NEWS
    Chinese Medics injects new technology into Barbados’ Health System
    News
    Chinese Medics injects new technology into Barbados’ Health System
    Webmaster 
    August 1, 2026
    The eighth Chinese Medical Team to Barbados has introduced two first-of-their-kind medical technologies to the island's healthcare system, while expan...
    China helps Barbados rebuild National Stadium
    News
    China helps Barbados rebuild National Stadium
    Webmaster 
    August 1, 2026
    The Barbados National Stadium in Waterford, St. Michael, is being rebuilt on the exact site where the now demolished facility once stood, with the red...
    Election petition battle adjourned
    Front Page
    Election petition battle adjourned
    Webmaster 
    July 31, 2026
    ONE OF THE MOST signifi cant cases in this young nation’s history is currently being argued before Justice Gertel Thom in Kingstown. Lawyers for the p...
    Teenaged murder accused gets bail in landmark ruling
    Front Page
    Teenaged murder accused gets bail in landmark ruling
    Webmaster 
    July 31, 2026
    A LONG-STANDING STATUTORY BARRIER was shattered in the High Court of Justice after a 16-year-old murder accused was granted a historic EC$25,000 bail....
    Brianna’s death tears at Heartstrings
    Front Page
    Brianna’s death tears at Heartstrings
    Webmaster 
    July 31, 2026
    TRAGEDY TURNED ITS ugly face on the quiet island of Bequia Wednesday as a vehicular accident robbed twelve year old Brianna Veira of her once very act...
    Opposition Leader says registering at NDP party office for road work is inappropriate
    Front Page
    Opposition Leader says registering at NDP party office for road work is inappropriate
    Webmaster 
    July 31, 2026
    OPPOSITION LEADER Dr. Ralph Gonsalves has described as inappropriate, the decision by Government to call for people to register for the annual road cl...
    News
    Chinese Medics injects new technology into Barbados’ Health System
    News
    Chinese Medics injects new technology into Barbados’ Health System
    Webmaster 
    August 1, 2026
    The eighth Chinese Medical Team to Barbados has introduced two first-of-their-kind medical technologies to the island's healthcare system, while expan...
    China helps Barbados rebuild National Stadium
    News
    China helps Barbados rebuild National Stadium
    Webmaster 
    August 1, 2026
    The Barbados National Stadium in Waterford, St. Michael, is being rebuilt on the exact site where the now demolished facility once stood, with the red...
    ‘Foot on Neck’, Shipping fees stifling youth
    News
    ‘Foot on Neck’, Shipping fees stifling youth
    Webmaster 
    July 31, 2026
    by: JADA CHAMBERS OWNER OF PEAK Auto Care, Stephen Ferdinand, strongly believes that shipping agencies across St.Vincent and the Grenadines have place...
    Officers death deemed a suicide by investigators
    News
    Officers death deemed a suicide by investigators
    Webmaster 
    July 31, 2026
    THE DEATH of Police Constable 1116 Kenrick Scott has been officially deemed a suicide by the Royal Saint Vincent and the Grenadines Police Force(RSVGP...
    Dr Friday pushes ahead with CBI despite warnings
    News
    Dr Friday pushes ahead with CBI despite warnings
    Webmaster 
    July 31, 2026
    DESPITE the many warning signs pointing to the demise of Citizenship by Investment programmes, not just in the Caribbean but in other parts of the wor...

    E-EDITION
    ePaper
    google_play
    app_store
    Subscribe Now
    • Interactive Media Ltd. • P.O. Box 152 • Kingstown • St. Vincent and the Grenadines • Phone: 784-456-1558 © Copyright Interactive Media Ltd.. All rights reserved.
    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok