Searchlight Logo
special_image

    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • Features
      • Special Features
      • From the Courts
      • Sports
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • Features
      • Special Features
      • From the Courts
      • Sports
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
Eye Matters
September 6, 2011

10 frequent questions on Contact Lenses

Today, I have put together and updated 10 of the most frequent questions that we usually receive on contact lenses:

1. Question: I have astigmatism. Can I wear contact lenses?

Answer: Of course you can! Over the last four years, improvements have been made on most contact lenses. Nearly everyone can now wear contact lenses.{{more}} Soft toric lenses can correct astigmatism; a bifocal contact lens can correct presbyopia and more and more lenses are available for dry eye sufferers.

2. Question: Are contact lenses uncomfortable?

Answer: Not really! Initially there may be some slight discomfort, but after a short adaptation time, most people hardly notice that they have contact lenses on their eyes.

3. Question: Can contact lenses get stuck to my eye?

Answer: Again not really! Contact lenses are made to float on the surface of the eye. They do not stick to the eye. There is a story about a welder who accidentally fused contact lenses to his eyes. This is an unlikely story. Of course, without proper care accidents can happen.

4. Question: How difficult is it to take care of contact lenses?

Answer: Contact lenses are very easy to take care of. You can use the one-step system to clean and disinfect your lenses or you can eliminate cleaning altogether, by using daily disposables or 30-day extended wear contact lenses.

5. Question: Are contact lenses difficult to insert?

Answer: Just like riding a bike, initially it might appear difficult, but your eye care practitioner and staff will teach you very simple ways to insert and remove your contact lenses. Over 80 million people wear contact lenses.

6. Question: Can contact lenses pop out of my eye?

Answer: Again not really! In the past, hard contact lenses used to do this, but today this is a rare occurrence.

7. Question: Am I too old for contact lenses?

Answer: Never! With the advent of bifocal contact lenses, toric contact lenses and contact lenses for dry eye sufferers, this is a thing of the past. There is practically a contact lens for nearly every situation.

8. Question: I’ve heard that contact lenses can be very expensive?

Answer: That’s not true! Contact lenses can be even cheaper than a good pair of eyeglasses. Even disposable contact lenses do not cost much.

9. Question: I have nonprescription, coloured contact lenses. Can I share them with others?

Answer: Never! Sharing contact lenses is an absolute no-no! This can lead to serious eye infections. Remember! Contact lenses are medical devices. They are fitted by your eye care practitioner and are to be cleaned regularly with the appropriate solutions.

10. Question: Can I stretch the replacement interval of my disposable contact lenses?

Answer: It is very important to adhere to the directions of your eye care practitioner. Stretching the replacement interval of your disposable contact lenses can lead to problems. If you have any questions, contact your eye care practitioner.

Dr Kenneth Onu is a resident Consultant Ophthalmologist at the Beachmont Eye Institute/Eyes R Us Send questions to: Beachmont@gmail.com

Tel: 784 456-1210

  • FacebookComments
  • ALSO IN THE NEWS
    Pharmacist in Calder shooting granted $30,000 bail
    Front Page
    Pharmacist in Calder shooting granted $30,000 bail
    Webmaster 
    October 17, 2025
    A Pharmacist, charged with attempted murder, has been granted bail in the sum of $30,000. Esworth Lewis, who is alleged to have shot a man about his b...
    Bigger things in store  for former SVG Consul General to Toronto – PM
    Front Page
    Bigger things in store for former SVG Consul General to Toronto – PM
    Webmaster 
    October 17, 2025
    A higher posting will be offered to former SVG Consul General to Toronto, Fitz Huggins, who recently demitted office. Huggins concluded his ambassador...
    Venezuelans  remain resillent, determined  despite massive sanctions by US
    Front Page
    Venezuelans remain resillent, determined despite massive sanctions by US
    Webmaster 
    October 17, 2025
    Over $20 billion in Venezuelan assets abroad remain frozen, while the country has suffered a 99% loss of foreign income since February, 2014. But desp...
    PM not ready to ‘ring the bell’ at ULP Layou rally
    Front Page
    PM not ready to ‘ring the bell’ at ULP Layou rally
    Webmaster 
    October 17, 2025
    While many may have felt the date for the general elections in St. Vincent and the Grenadines would have been announced at the Unity Labour Party’s ‘W...
    Schools get in on World Food Day celebrations
    Front Page
    Schools get in on World Food Day celebrations
    Webmaster 
    October 17, 2025
    World Food Day, celebrated annually across the globe on October, 16, to commemorate the date of the founding of the United Nations (UN) Food and Agric...
    Mitres makes history as inaugural Semi-Pro Netball Champions
    Sports
    Mitres makes history as inaugural Semi-Pro Netball Champions
    Webmaster 
    October 17, 2025
    Mitres Netball Team wrote their name into local netball history, when they captured the inaugural Semi-Professional Netball League title on Wednesday ...
    News
    More than 1000 families have received appliances says PM
    News
    More than 1000 families have received appliances says PM
    Webmaster 
    October 17, 2025
    The government’s allocation of $1.5 million in the 2025 budget to provide essential household appliances, including refrigerators, stoves, and washing...
    Urban transformation to follow Kingstown Port opening
    News
    Urban transformation to follow Kingstown Port opening
    Webmaster 
    October 17, 2025
    Minister with responsibility for urban development, airports and seaports, Senator Bernarva Browne, is looking forwards to the start of much bigger th...
    New York Times claims cocaine washed up in Grenadines
    News
    New York Times claims cocaine washed up in Grenadines
    Webmaster 
    October 17, 2025
    On October 14, 2025, The New York Times, in an article headlined “Drug Smugglers Change Supply Routes to Evade U.S. Warships”, showed a photograph of ...
    This election is a galaxy of stars, says Gonsalves
    News
    This election is a galaxy of stars, says Gonsalves
    Webmaster 
    October 17, 2025
    The upcoming general elections in St Vincent and the Grenadines will be about the ability of the political candidates to shine. That is the conclusion...
    Vote without fear – Senator John
    News
    Vote without fear – Senator John
    Webmaster 
    October 17, 2025
    Electors waiting to vote in the next general elections are being asked to do so without fear as the ballot is secret and no one can know who you voted...

    E-EDITION
    ePaper
    google_play
    app_store
    Subscribe Now
    • Interactive Media Ltd. • P.O. Box 152 • Kingstown • St. Vincent and the Grenadines • Phone: 784-456-1558 © Copyright Interactive Media Ltd.. All rights reserved.
    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok